Добавка за скоростна кутия

Добавка за скоростна кутия – ползи и нужна ли е употребата й?

Работоспособността на скоростната кутия е на второ място след тази на двигателя. Без правилно работещ предавателен блок по-нататъшната работа на автомобила става изключително опасна, а в много случаи и невъзможна. Първостепенна задача на всеки собственик на автомобил е да поддържа оптималното състояние на скоростната кутия, независимо от нейния тип. Проблемът с износването на скоростната кутия може да бъде решен по няколко начина. Един от най-често срещаните е използването на специална добавка за скоростна кутия. В същото време не всички водачи знаят коя добавка е по-добре да се налива в скоростната кутия и на коя добавка да се даде предпочитание. Но не забравяйте, че добавките не могат да се приемат като панацея за всички болежки. При критична степен на износване дори и най-скъпите и ефективни добавки са безполезни. Затова се научете да ги прилагате правилно и да ги използвате само при необходимост.

Начини за намаляване на шума в скоростната кутия

Извънредните звуци винаги дразнят водача и предизвикват безпокойство. Ако някъде има шум, то тогава има очевиден проблем, който трябва да бъде решен. Имайте предвид, че предавателна кутия, работеща правилно, не трябва да издава допълнителен шум. Ако забележите, че по време на шофиране или смяна на предавки се генерира шум, не прибързвайте излишно. Диагностиката ще изясни какво не е наред и какви мерки са подходящи за отстраняване на проблема.

 Практиката показва, че шумът от кутията се появява поради няколко основни причини:

 • Увеличени допуски между частите на трансмисията
 • Износване на зъбите на скоростната кутия
 • Вискозитетът на трансмисионното масло е нарушен

И тогава възниква логичния въпрос как да се отървете от шума?

За да се реши този проблем, има няколко решения:

 • Игнорирайте външния шум. Въпреки абсурда на подобно решение, той е избран от повечето собственици на автомобили. Това не свършва с нищо добро. Звуците постепенно се усилват, кутията престава да функционира нормално. Всичко завършва със скъп ремонт, а понякога и пълна подмяна на скоростната кутия.
 • Разглобете кутията, намерете проблема и го отстранете. Това  ще Ви спести време и пари. Демонтирането на някои скоростни кутии изисква много усилия и изисква значителни инвестиции. Ремонтът не винаги си заслужава, защото се открива елементарен проблем, който може да бъде отстранен без демонтаж.
 • Използвайте добавка за скоростна кутия. Тя е предназначена за частичен ремонт при малки дефекти. Експертите съветват този вид добавки да се използват не когато се появи шум , а преди това – за превенция, за предотвратяването на появата на тези звуци. Защитавайки от преждевременно износване, добавките са ефективни за дълъг период от време. Но когато износването е повече от 50-60% от ресурса на скоростната кутия, никаква добавка за скоростна кутия няма да помогне. Необходимо е да разглобите кутията, да смените износените компоненти, да източите старото масло и да сглобите кутията обратно.


С добавка за скоростна кутия не може да избегнете сериозните проблеми. Но с тяхна помощ можете да елиминирате някои такива, да удължите живота на скоростната кутия и да избегнете скъпи ремонти на трансмисията. Не всички добавки са еднакво ефективни и полезни. Освен това има две отделни категории добавка за скоростна кутия:

 • За ръчни скоростни кутии;
 • За автоматични трансмисии.

Приложението на добавки за автоматична трансмисия в обикновена скоростна кутия не се препоръчва, както и обратно. Внимателно подхождайте към въпроса за избор и се опитайте да използвате само най-висококачествените и ефективни добавки. Само те ще могат да оправдаят финансовите разходи и да осигурят необходимия резултат. Редица добавки се оказват фалшиви и по никакъв начин не влияят на работата на скоростната кутия. Понякога се случва употребата на добавката да доведе до още по-сериозни последици и излизане от строя на кутията.

Разгледайте най – използваните Добавки за скоростни кутии.

В онлайн магазин dobavka.net предлагаме добавка за скоростна кутия само на утвърдени и реномирани марки – WURTH, Bardahl, Castrol и др.

Кога да използваме добавка за скоростна кутия?

 В зависимост от състава и свойствата на трансмисионните добавки, те могат да изпълняват различни задачи:

 • защита от окислителни процеси на масло
 • забавят стареенето на смазката
 • осигуряване по-плътно обвиване на детайлите на кутията
 • устойчивост на ръжда и корозия
 • увеличаване на експлоатационния живот на автоматичните трансмисии и ръчните трансмисионни агрегати
 • сгъстяване на маслото, когато температурата му се повиши
 • имат измиващ и диспергиращ ефект, устоявайки на образуването на отлагания
 • повишаване на устойчивостта на смазката срещу ниски температури
 • предотвратяват образуването на пяна в маслото

Някои добавки трябва да се използват постоянно, за да се поддържа нормална работа на частите на скоростната кутия. Други са подходящи за спешна употреба, за бързо отстраняване на проблема. Не винаги трябва да очаквате моментален ефект от добавката. Има много добавки, които реагират и се проявяват след определен брой изминати километри. Действието им е обвързано с физикохимичните процеси.

Тези добавки са създадени специално за подобряване на качеството на кутията, в зависимост от това какъв проблем има.

Следователно тяхното действие се свежда до:

 • увеличаване на експлоатационния живот на скоростната кутия;
 • намаляване на шума;
 • премахване на вибрациите;
 • възстановяване на повредени предавателни повърхности;
 • осигуряване на плавно превключване на предавките.

Да използваме ли добавка за скоростна кутия или не? Това е въпроса.

Редица шофьори дори не се съмняват в ползите и ефективността от използването на автомобилни добавки за двигателя и скоростните кутии. Но има и пламенни противници на автохимичните стоки, които смятат добавките за прости маркетингови трикове от които няма никакъв смисъл. Многобройни тестове са доказали, че добавките са в състояние да осигурят редица ползи за превозните средства. Това е в сила само при компетентната им употреба. Не можете безпроблемно да натъпчете скоростната си кутия с първите добавки, които срещнете единствено защото производителят им ви обещава невероятен ефект или незабавно възстановяване на трансмисията.

Преди да закупите добавка за скоростна кутия, не забравяйте да проучите състава, начина на употреба и съответствието на добавката с използваното масло в ръчната или автоматична трансмисия. Ако използвате правилно и своевременно добавката, това ще подобри качеството на предаване, наистина ще увеличи живота й и ще помогне за предотвратяване на редица проблеми.

Съществуват универсални и специални добавки. Някои от тях са насочени по-скоро към превенция и проста поддръжка на кутията. Създават се и специални добавки за решаване на конкретни проблеми. Ако не сте запознати с текущото състояние на кутията, не знаете нийните проблеми и слабости, използването на грешна химия само ще влоши ситуацията. Различните течности и спрейове за ръчни трансмисии и автоматични трансмисии не могат да се считат за решение на всички проблеми. Това често са временни мерки и инструменти за справяне с незначителни неизправности. По-сериозните щети могат да бъдат разрешени само с цялостен ремонт на трансмисията. За това ще трябва да се направи диагностика, да разглобите кутията, да идентифицирате проблема и да го отстраните. След това, за да предотвратите повторение на подобен проблем, можете да добавите подходяща добавка към сглобената кутия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *