Ръждопреобразувател – кой е правилния продукт за спиране на ръжда?

Ръждопреобразувател и ръжда. Има ли сила, която да спре и неутрализира ръждата?

При спортните автомобили, покоряващи високи скорости е възможно използването на различни леки сплави в каросерията им. Но при обикновените, серийни автомобили метала все още е незаменим материал. Рано или късно, той започва да ръждясва, въпреки всички мерки, предприети от автомобилните производители.

Колкото по-рано собственикът на автомобила обърне внимание  на следите от ръжда и корозия, толкова по-ефективно ще може да  се предотврати процеса на неконтролираното и разпространение. Основни помощници в трудната задача за премахване на ръжда са различните видове ръждопреобразувател, конвертори на ръжда, преобразувател на ръжда и грундове за ръжда, защитни покрития срещу ръжда като Шагрен, RAPTOR и др.

Ръждопреобразувател – функции

Почти цялата външна повърхност на купето има защитен слой – боя и лакове, може да присъства и поцинкован слой, което предотвратява появата на огнища на ръжда и корозия. Но тези защитни покрития не са вечни. Ако се вземе предвид нарастващия брой и гъстотата на автомобилите в градовете, тогава механичните повреди по боята са въпрос на време. Ако се появи дори микроскопичен участък с гол метал – въздухът в комбинация с влага и други химически вещества, присъстващи във въздуха, започва бавно и методично да корозира  повърхностния слой, разпространявайки се нашир и безспир.

Има няколко стадия на развитие на ръжда:

  • Окисляване на повърхностния слой, което протича сравнително бързо и не винаги е възможно да се забележи с просто око. Но именно този филм е първопричината за по-дълбоки и разрушителни процеси
  • Точкова ръжда по каросерията. Такива поражения са вече ясно различими и изглеждат като кафяви петна (с различни нюанси, от червено до тъмно) с диаметър не повече от пет милиметра. На този етап дълбочината на проникване на ръждата все още е малка – химическата структура на частта на купето остава непокътната и ако се отървете от това място на корозия веднага, процесът на разрушаване на метала може да бъде спрян
  • Дълбока ръжда е следващата стъпка. В този случай повредата прониква достатъчно дълбоко и дори да премахнете повърхностната ръжда, целостта на метала отдолу ще бъде нарушена, а за възстановяването й трябва да се използва шпакловка или някакъв друг уплътнител
  • Пълно гниене е етапът, в който окисляването на метала придобива глобален характер и са налице пукнатини и цели дупки по материала. Такива части не могат да бъдат ремонтирани и възстановявани.

Окислителни процеси

Химиците разграничават над 30 разновидности на окислителни процеси на метали, в зависимост от това какво действа като катализатор на процеса. В нашия случай можем да говорим за два от най-типичните варианти:

  • Суха корозия, която се проявява под въздействието на въздух (или по-скоро кислород), който ускорява процеса. Има и редица замърсители, които са във въздуха: въглероден оксид, фреон и някои други , Скоростта на процеса по време на суха корозия е бавна, тъй като проникващата способност на тези газове е малка. Но тъй като нивото на влажност на въздуха не може да бъде нула, именно този фактор може значително да ускори процеса на появата на ръжда
  • Мократа корозия е приблизително 30 пъти по-бърза от сухата корозия. За появата му е достатъчно влажността да достигне 50% или повече. Такъв процес се характеризира с наличието на електрохимични реакции с активното усвояване на йони на агресивни газове (хлор, кислород, флуор, въглероден диоксид – с една дума, почти всички, освен азот) и серни съединения – именно те реагират с метални молекули, като добавят към тях кислород. Сярата и другите елементи присъстват в по-малки количества.

Ако слоят с ръжда не превишава 100 микрона, възможно е премахването на ръжда да стане с ръждопреобразувател, който не само ще се справи с отстраняването на окисления слой, но и ще изпълни защитна функция за дълго време, предотвратявайки разпространението на корозия.

Състав и начин на действие на преобразувателите на ръжда

Основният компонент на повечето видове ръждопреобразувател е ортофосфорната киселина. Понякога се заменя и с хидроксикарбоксилна киселина. Принципът на действие на такива вещества се основава на химичното взаимодействие на металния оксид с отделните компоненти на конвертора на ръжда. Това води до образуването на вещества, представени от неразтворими комплекси. Те безпроблемно могат да отстранят ръждата в пострадалия участък. Естествено метала не може да се възстанови. Но тези вещества образуват защитен филм като в състава им се включват различни пигменти, инхибитори на ръжда, биоциди и др. Техния ефект може да се засили от мангановите или цинковите соли.

По този начин преобразувателите на ръжда не само премахват ръждясалото петно, но и предотвратяват разпространението на ръжда.

Използването на ръждопреобразувател на киселинна основа е абсолютно неефективно при наличието на ръждиви петна от черен цвят, както и с лек червеникав оттенък. Те съдържат молекули FeOOH, както и магнетитни съединения, които не реагират с фосфорната киселина. Ако ръждата се образува в резултат на излагане на влага, кислород и висока концентрация на серен диоксид, сероводород, амоняк и други активни газове, присъстващи във въздуха, ефективността на конвертора на ръжда може да бъде много по-ниска от написаната. При избор на ръждопреобразувател трябва задължително да вземете под внимание горните писания.

Ръждопреобразувател ВЮРТ

Има и много по-ефективни ръждопреобразуватели, които не са на киселинна основа. Работата с тях е много по-лесна и безопасна. Не се изискват специални маски за да се предпазим при вдишване и използването на ръкавици е само за да не се изцапаме, а не и за да не се нараним.

Те са екологични чисти и са на дисперсионна основа. Компонентите им правят химична реакция с ръждата и образуват с нея корозионно активно съединение.

Така образуваните съединения образуват защитен слой, здраво прилепнал към метала.

Онлайн магазин dobavka.net предлага ръждопреобразувател само на реномирани марки – Преобразувател за ръжда ВЮРТ, Ръждопреобразувател за кола Бардал и ръждопреобразувател + грунд Brunnox.

За никой не е тайна, че в България най-разпространения конвертор на ръжда е на немския концерн WURTH. В магазин добавка.нет можете да го намерите на най-ниската цена.

Какви повърхности на купето могат да бъдат обработвани с преобразувател на ръжда?

Повечето от конверторите на ръжда са универсални –  с тяхна помощ петната от ръжда могат да бъдат отстранени от всякакви повърхности: прагове,калници, врати, вътрешни кухини на вратите, открити части на купето (капак, багажник, покрив).

Превенция срещу ръжда

В тази статия разгледахме преобразувателите на ръжда, с които най-лесно можете да премахнете ръждата. Но, както всеки е чувал, най-добрата защита е атаката. В случая – това е предотвратяването на ръждата. Съществуват няколко прости правила, поради които рискът от поява и разпространение на ръжда значително намалява:

  • През зимата е препоръчително автомобила да се мие възможно най-често и винаги да се използва топла вода. Задължително след това е добре да се изсуши доколкото е възможно.
  • Редовно проверявайте автомобила за повреди по купето – те са огнищата на корозия. Ако откриете повреди в боята – обработете ги с ръждопреобразувател!
  • Използвайте защитни покрития за пода на автомобила, восък за кухините на вратите и др. Подобни средства блокират достъпа на влага и въздух до метала
  • Полиране на цялата повърхност на автомобила – създаване на допълнителен защитен слой

Всички тези процедури не са безмислени  и наистина има ефект от тях. Ако ги прилагате, то в пъти ще намалите възможността от появата на ръжда!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *