Добавка за бензин – полезни съвети при избора им

Добавка за бензин – дълго може да се спори за ползите и ефективността на автомобилните добавки. В същото време малцина се съмняват, че добавките за гориво наистина работят и носят определени ползи, доколкото това е възможно.

Търсенето на добавки се дължи на ниското качество на горивото на много от бензиностанциите. За да се компенсира по някакъв начин този недостатък, в резервоара за гориво често се излива определено количество специални автохимикали. Те са насочени към решаване на различни проблеми, включително и увеличаване на октановото число. Остава отворен въпросът, кои добавки да се използват, защо изобщо са необходими и на какво да се обърне специално внимание при закупуване на такива, за да не причинят допълнителни вреди на автомобила.

Защо се добавят добавки към горивото?

 Доста уместен и справедлив въпрос, отговорът на който много автомобилисти все още не могат да получат. Мнозина се страхуват да не навредят на горивната система и на самия двигател. Други с увереност купуват малки бутилки и преди да посетят бензиностанцията наливат съдържанието им в резервоара.

В основата си бензинът трябва да се разглежда като смес от въглеводороди, която се получава чрез преработка на газови кондензати и нефт. Но това не е достатъчно, за да се гарантира желаната производителност и горивна ефективност. Затова, към състава се добавят специални добавки. Освен това списъка с тях е доста обширен. При използването на добавка за бензин, горивото става по-устойчиво на детонация, изпаряването му намалява и пр. Тоест действието на добавките видимо е насочено към подобряване на техническите и физико-химичните характеристики на горивото.

Изключително важно е добавките да отговарят на определени изисквания:

  • Да не водят до появата на вредни отлагания вътре в системата за подаване на гориво
  • Намаляване скоростта на образуване на въглерод в горивната камера
  • Да не допринасят за силно образуване на въглерод в изпускателните тръби
  • Повишаване на екологичността и безопасността на продуктите от изгарянето – отработените газове.

Ако всички фирми стриктно спазваха правилата, нямаше да има нужда от добавки. Но много често горивото, не отговаря на изискванията, предписани от държавните норми и стандарти. Причините за това са различни, като се започне от умишлените спестявания и използването на по-евтини добавки, завършващи с нарушения на правилата за съхранение на горивото в бензиностанциите.

Причини, поради които се използват допълнителна добавка за бензин :

  1. Твърде ниско октаново число на бензина. Колкото по-нисък е този индикатор, толкова по-лоша е детонационната стойност. В най-добрия случай намаляването на октана води до спад в мощността на двигателя. В най-лошия случай може предизвика повреди на буталата и клапаните. Този резултат ще доведе до скъпи ремонтни и възстановителни дейности.
  2. Наличието на смоли и други вредни компоненти. Всеки може да се досети за последствията. Това води до замърсяване на горивната система, намаляване на ефективността на изгарянето на въздушно-горивната смес, както и за ускорено износване на катализаторите на автомобилите. След това ще трябва да почиствате горивната система. И колкото по-лошо е горивото, толкова по-често се стига до тази процедура.
  3. Попадане на вода в резервоара. Ако има много влага в резервоара за гориво, това води до придърпване на двигателя, проблеми със стартирането, менящи се обороти на празен ход и др. При силни студове горивото може да замръзне или да доведе до замръзване на горивната система. Още едно лошо последствие от наличието на вода е съприкосновениено и с метал и образуването на корозия.

Можем да кажем, че използването на добавка за бензин допринася за подобряване на  свойствата и качеството на горивото, увеличава миещия ефект и помага да се отървете от стария нагар и сажди.

Видове добавка за бензин и техните характеристики

 Какви добавки се добавят към бензина и до какво води тяхната употреба? Добавките се различават по своя състав и характеристики, както и по технологиите на производство. Следователно концепцията за добавки към горивата за бензин е доста обща и доста условна, тъй като те са разделени на съответните подкатегории с характерни силни и слаби страни. Всъщност всички съществуващи добавки за бензин, могат да се разделят на следните 4 категории:

Почистващи добавки за гориво

Добавки изсушители

Катализатори на бензин

Универсална добавка за бензин

Всяка категория ще разглеждаме поотделно, за да разберете по-добре какви ползи и допълнителни функции са в състояние да дадат един или друг вид добавка.

Почистващи добавки за бензин

Много често автоводачите се интересуват от специална добавка за почистване на запушена горивна система. Тази добавка за бензин се налива в резервоара при посещение в бензиностанция. Тези автохимични стоки служат за отстраняване на образуваните въглеродни отлагания и смоли, които се утаяват по повърхностите на елементите на горивната система. Почистващите средства оправдано се сипват в бензина, за да почистят инжекторите , дюзите и т.н. Не разчитайте, че зареждането с доказано гориво няма да доведе до такива последствия. Това важи за всички автомобили и всякакви горивни системи. Колкото по-добро гориво, толкова по-дълго няма да се сблъскате с образуването на нагар и  други замърсявания.  Повишената димност на отработените газове се дължи именно на силното запушване на горивната система, на инжекторите или карбуратора. За да се предотврати това, често се използва съответната добавка за бензин. Има и други добавки – специално за почистване на  буталните пръстени.

Обобщение

Всички почистващи добавки за бензин са насочени предимно към превенция, а не към премахване на сериозни блокажи, тежки сажди и много смоли. Ако автомобилът е изминал повече от 100 хиляди километра и никога не са били използвани превантивни добавки, горивната система вероятно ще се нуждае от сериозно почистване. А след запушване вече,  почистващата добавка за бензин в повечето случаи не помага. А може да има и обратен ефект.  Частиците от сажди и нагар, които са съборени от добавката, могат да влязат в горивото, да запушат филтъра, да провокират повреда на дюзите и т.н.

Цената на този вид добавки е достатъчно ниска. Особено ако се сравни с професионална процедура за почистване на двигателя. Затова много водачи на автомобили искат да спестят пари, като използват предварително добавка за бензин в ранни етапи на борба със замърсяването. Използването на висококачествени добавки може значително да удължи живота на инжекторите без почистване. Такъв ефект може да се постигне само при редовна употреба.

Група изсушаващи и обезвлажняващи добавки за бензин

 Доста често поради икономии или просто поради нарушение на технологията за съхранение в горивото се появява вода. И тук производителите на автохимически продукти са намерили решение като предлагат своите добавки, предназначени за изсушаване и премахване на водата от бензина.

Същността на този вид добавка за бензин е да отстрани излишната влага от горивния състав. Водата попада там под формата на кондензат, при зареждане с гориво на нискокачествени бензиностанции, както и поради естествени процеси и повишено ниво на влажност през зимата. Едва ли си струва да напомняме, че в горивото не трябва да има вода, а това е и потенциално много опасно. Това застрашава и е заплаха за цялостта на двигателя. Ако има много вода в студено време тя замръзва и тогава съществува риск от запушване на филтрите и цялата горивна система. . Използването на осушители е доста противоречиво събитие. И сега ще разберете защо. По-голямата част от такива добавки включват до 90% алкохол, както и някои абсорбиращи и други компоненти. За разлика от почистващите добавки, които са доказано ефективни, практически няма много смисъл от използването на обезвлажнители. Ефективността им е изключително ниска.

Тази добавка за бензин е в състояние да премахне не повече от няколко процента влага. Те не са вредни, ако се използват периодично за превантивни цели и умерено. Не разчитайте на обезвлажнители като панацея, ако имате висока доза на вода и влага в бензина. Много по-добре е в такава ситуация просто да източите некачественото гориво и след това заредите ново на бензиностанция с добра репутация.

Група катализаторни  добавки за бензин

 Често автомобилистите се интересуват от увеличаването на октановото число, когато купуват добавка за бензин. Те са средство за подобряване на качеството на горивото. Наричат ​​се още октанови коректори. Като прочетете описанието на продуктите и препоръките на производителя, всичко изглежда изключително обещаващо. Но много от шофьорите спорят  дали е изгодно да купуват добавки за бензин, предназначени да увеличат октановото число. Производителят посочва, че техните добавки намаляват разхода на гориво и допълнително увеличават мощността на силовия агрегат.

Ако погледнете състава им, тогава ще видите, че повечето добавки ще се състоят от монохидрокси алкохол, въглероден алотроп и различни естери. Това са същите компоненти, които са включени в горивото на най-популярните марки 92 и 95, които се предлагат по бензиностанциите, Затова възниква логичния въпрос дали си струва да купувате бензинови добавки, които са предназначени да повишат качеството му?

Един флакон добавка обикновено е предназначен за обработка на 100-200 литра гориво, тоест 2-4 пълни резервоара. Този вид добавки не са много евтини, от което следва, че цената за получената смес е доста висока. Добавките обещават повишаване с 5-7 единици октана, но това много рядко се постига.

Рационално е да се използват горивни катализатори само в ситуации, когато лошото гориво вече е в резервоара и замяната му или добавянето на друго в близко бъдеще не се очаква. Препоръчва се и допълнително почистване на горивната система.

Група универсална добавка за бензин

Според повечето специалисти това е чисто маркетингов трик, който успешно се използва от производителите на автомобилни химикали. Освен това, мнозина смятат, че уважаващите себе си компании никога няма да предлагат добавки, които могат да решат всички проблеми в една бутилка. Според производителите, универсалните добавки са създадени едновременно за почистване на горивната система, повишаване на октановото число, премахване на влагата и др.

И тук има както привърженици, така и противници. Дали ще има троен ефект от универсалните добавки за бензин, няма как да сме сигурни, но няма как и да навредят на бензиновия агрегат. 

Всеки сам трябва да реши дали да използва ли или не добавка за бензин, какъв вид, на какъв период от време или да кара без допълнителни средства в горивото докато се появи проблем.

Използването на горивни добавки е индивидуално решение на всеки собственик на автомобил. Който иска, може безопасно да добавя различни течности в резервоара за гориво. Ако ги считате за вредни и опасни, никой няма да ви принуди да промените мнението и отношението си към добавките. Но тези шофьори, които са фенове на добавките, първо трябва да се уверят в тяхното качество, предназначение и необходимост във връзка с настоящата ситуация. Ако горивната система е замърсена, дюзите са запушени доста силно, много по-правилно и логично е първо да се извърши професионално почистване със специално оборудване. И вече в бъдеще е възможно ползването на добавки, за да не се повтори ситуацията или просто да се увеличи периода, когато се изисква следващото професионално измиване. Що се отнася до октановите коректори, там има много повече съмнения. Финансово по-изгодна алтернатива би било да посетите доказани бензиностанции, които продават висококачествен бензин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *