Лепила за пластмаса – видове и начин на употреба

Лепила за пластмаса – как да изберем лепило за най – трудния материал за лепене?

Пластмасата е материалът, който е най-труден за лепене. Това се дължи на неговия химичен състав и физични свойства: лоша адхезия и химическа активност, порите са малки или липсват. Ако въпреки това сте решили да поправите  и залепите дадена пластмасова част, тогава трябва да изберете най-доброто лепило, което може да се справи със задачата и здраво да свържете частите заедно.

Най-висококачественият и надежден метод за ремонт е пластмасовото заваряване. За жалост този метод не е наличен в ежедневието – той се използва само в промишлеността. За малък независим ремонт на различни продукти има специално лепило, което производителите създават за различни битови нужди – от ремонта на детски играчки до сериозна работа по възстановяването на пластмасови части на каросерията на автомобила (брони и др.) и поправка на спукани резервоари на строителни и селскостопански машини.

Избор на лепила за пластмаса

Има различни видове лепила, всяко от които е предназначено за определен вид работа. Правилният избор има значение за успешното свързване на пластмасови части. Също много важно е  правилното използване и качеството на продукта. За да направите избор е желателно да знаете основните свойства на дадения материал.

Онлайн магазин dobavka.net предлага само качествени немски лепила за пластмаса за поправка на счупени или пукнати детайли в автомобила. Там не може да се използват обикновени лепила, а само специализирани, качествени лепила за пластмаса. Те се употребяват лесно, бързо съхнат и образуват здраво съединение. Лепилата за пластмаси на автомобили могат да залепят всякакъв вид пластмаса и дори за възстановят отсъстващи елементи. Те са удачни за лепене на брони, прагове, спойлери, пластмаси по каросерията, кутии, контейнери и пластмасови резервоари.  

Видове пластмаси

Нека разгледаме какви маркировки съществуват:

 1. PETE – полиетилен терефталат, обозначени с номер 1 са най-често използвани пластмаси при продажба на напитки.
 2. HDPE – полиетилен с висока плътност е една от считаните за най-безвредни пластмаси
 3. V (PVC) – поливинил хлорид .
 4. LDPE (PEBD) – лоу денсити полиетилен .
 5. PP – полипропилен .
 6. PS – полистирен.
 7. О (друго) –  обединяващо за рециклираните пластмаси

Начин на приложение на лепила за пластмаса:

 1. Почистете повърхностите от замърсявания, прах, мазнини и маслени петна. За тази цел могат да се използват различни алкохолни съединения, специални обезмасляващи препарати и др.
 2. Необходимо е да се увеличи грапавостта на залепващите повърхности. Преди нанасяне на лепилото те трябва да бъдат обработени с тънка шкурка.
 3. Ако се използват двукомпонентни лепила за пластмаса (обикновено са черни, прозрачни или полупрозрачни компоненти), тогава трябва да ги смесите сами, преди да ги нанесете върху повърхностите, които трябва да се свържат.
 4. Нанесете точно толкова лепило върху повърхностите, които трябва да бъдат залепени, колкото е необходимо за свързване на материалите. В идеалния случай не трябва да оставя излишък.
 5. Пластмасовите повърхности трябва да бъдат притиснати по такъв начин, че да не могат да се изместват една спрямо друга по време на залепването.

Надеждно е да залепите пластмасови материали безопасно, само ако се спазват определени  правила за работа.

Струва си да се спазват следните препоръки:

 • На първо място е необходимо точно да се определи вида на пластмасовия материал, като се избере най-подходящият състав за него, тъй като не можете да залепите примерно продукти, които влизат в контакт с храна с епоксидно лепило.
 • След избора на лепило е важно да прочетете инструкциите за употреба, защото във всеки случай те са индивидуални и уникални (в зависимост от производителя).
 • След залепването е невъзможно да използвате продукта точно докато не изтече времето, посочено от производителя за настройка и втвърдяване на лепилото.
 • Ако планирате да залепите повърхности и продукти, които ще се използват във външни условия или в помещения с висока влажност, се препоръчва първоначално да изберете водоустойчиви лепила.
 • Ако се приеме, че залепените продукти ще се използват при високи температури, обикновено лепило за пластмаса няма да работи – трябва да изберете високотемпературно лепило.
 • Ако пластмасовият продукт няма подходяща маркировка, тогава на незабележимо място може да капнете капка от избраното лепило върху него, да се уверите, дали материалът се разтваря или не.

Какво влияе върху качеството на лепилото?

Качеството на получените лепилни фуги може да варира значително в зависимост от съответствието на потребителя с редица условия.

За да получите връзка с най-високо качество, се препоръчва да спазвате следното:

Избраното лепило и пластмаса трябва да бъдат 100% идентични с тези на маркировката. В някои случаи, ако има разлики, лепилото за пластмаса няма да може да държи залепените повърхности дори за малко заедно.

Свойствата на избраното лепило за пластмаса трябва да отговарят на условията, при които пластмасовият продукт ще бъде използван в бъдеще. Например, някои видове лепило за пластмаса дават изключително твърда фуга, чието присъствие е неприемливо, ако залепеният продукт изпитва напрежение, усукване, огъване и др. Но твърд шев ще бъде незаменим, когато трябва да осигурите надеждна връзка, която може да издържи на голяма тежест.

Необходимо е да се спазват 100% инструкциите на производителя за работа с лепила за пластмаса. Важно е да се вземат предвид всички препоръки: принципите на смесване на компонентите (ако сместа е двукомпонентна), технологията на подготовка на повърхността (например в някои случаи е необходимо овлажняване), продължителността на притискане на повърхностите една към друга и др.

2 thoughts on “Лепила за пластмаса – видове и начин на употреба

 • 29.08.2021 в 18:23
  Permalink

  Трябва ми лепило за водоустоичиви условия и нискотемперстурни..за пластмаса. За детайли от Хладилната техника.. Какво лепило ще ми препиръчате.

  Отговор
  • 30.08.2021 в 13:35
   Permalink

   Вече не предлагаме лепило за пластмаса. Съжаляваме!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *