Bardahl добавки – история и настояще на компанията Бардал

Bardahl добавки и техническа химия имат много стара история. Самото име на компанията  идва от името на нейния основател – химическия инженер Оле Бардал.

Оле Бардал е роден през далечната 1902 г. в Норвегия, където получава професионално образование. На 20-годишна възраст той решава да замине за Америка – “страната на неограничените възможности”, за да отвори свой собствен бизнес. Младият норвежец, без да знае и думичка английски, слиза на американската земя с 32 долара в джоба си. Така започва историята си компанията Бардал.

Бардал започва работа в дъскорезница в Сиатъл – малко градче в предградието на Ню Йорк. Там той работи следващите 7 години, изучава английски език и усъвършенства познанията си по химия. До 1929 г. Оле е спестил достатъчно пари и открива собствена строителна компания. Благодарение на организационните си качества и умения на Бардал, фирмата му преживява годините на Голямата депресия.

Страст към автомобилите

През онези времена много хора откриват страстта си към автомобилните състезания. Това не подминава и Оле Бардал. Тогава възниква проблема с увеличаването на мощността и ресурса на двигателите при екстремни натоварвания. Едни от най – обещаващите начини за решаването му било създаването на специални химически продукти, насочени към подобряване на смазването и охлаждането на двигателите. Оле се включва в решаването на тази задача и разработва уникален състав на антифрикционна добавка в моторното масло. Нейните тестове показват, че след прилагането и, степента на износване на частите на двигателя намалява значително. Естествено по това време и други химици са предлагали алтернативни добавки, но ефективността на формулата на Bardal добавки за двигателите ги оставят далеч назад.

Bardahl добавки и автомобилният спрот
bardahl-avtorally

Оле Бардал оценява търговския потенциал на своето откритие и веднага организира производството на нови продукти в малка химическа лаборатория в Сиатъл. Така през 1939 г. се появява компанията Bardahl. Тя влиза на пазара с няколко вида почистващи препарати и маслената добавка, доказала се многократно на автомобилните писти.

След няколко години упорит труд за подобряване на рецептата и разширяване на продуктовата гама, компанията Bardahl става известна. Bardahl продължава да потвърждава качеството и ефективността на своите формули. Те започват да се използват не само в много технически спортове свързани с автомобили и лодки, но и в авиацията.

Bardahl добавки се използват и в авиацията

Сътрудничество на Бардал с американската армия

В навечерието на Втората световна война Министерството на отбраната на САЩ се интересува от продуктите на Bardahl. Дори незначителни щети по маслопровода на боен самолет от Втората световна война довеждат до гибелта както на самолета така и на пилота в резултат на заклинване на двигателя поради загуба на налягане на масло. Уникалните свойства на формулата Bardahl Polar Plus позволяват на пилота на повреден самолет да направи аварийно кацане, без да се страхува, че двигателят ще заклини. Благодарение на това през тези години, компанията е имала повече от сериозен клиент в лицето на държавата. Благодарение на това през 1947 г. годишния оборот на Bardahl Manufacturing Co достига до $ 200 000. Компанията здраво стъпва на крака и е удостоена със званието „официален доставчик на американската армия”.

Бардал си сътрудничи с американската армия

Bardahl продължава своята експанзия и на „мирния“ пазар. До 1952 г., според официалните данни, компанията е на трето място в националната класация на производителите на автохимични продукти. Няколко години по-късно тя става лидер в Съединените щати, а скоро и в целия свят.

В средата на 50-те години, подобно на много американски компании, работещи по следвоенния „план Маршал“, Бардал открива клон в Европа – във Франция. Компанията получава името SADAPS Bardahl.

Днес компанията се състои от две подразделения: американско и европейско. Европейското подразделение на Bardahl добавки управлява пазарите на източното полукълбо: Европа, Азия, Африка и Австралия. На всички тези пазари Bardahl заема водеща позиция.

Мястото на BARDAHL добавки в съвременният свят

В момента Bardahl е голяма химическа компания, управлявана от роднините на нейния основател. Продуктите и  са много популярни по целия свят, особено в Европа. Bardahl е доставчик на редица големи търговски компании и вериги хипермаркети. Компанията успешно работи с автосервизи и технически центрове, както независими, така и оторизирани.

Компанията успя да издържи на тенденцията частните предприятия да бъдат поглъщани от  големи корпорации и да запазят своята независимост благодарение на силната си пазарна позиция и дял. Този успех се дължи на редица конкурентни предимства, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Първото нещо, което привлича вниманието е балансирания и буквално изчерпателен асортимент от около 220 оригинални, тясно насочени продукта. Те са в състояние да задоволят нуждите на голямо разнообразие от клиенти: от обикновения редови автолюбител, обслужването на малък автосервиз, до големия автомобилен концерн. Продуктите на компанията са предназначени както за собственици на лекотоварни автомобили, така и за тежкотоварни камиони и машини. Ако въпреки огромното разнообразие на Bardahl добавки, конкретен клиент не намира нищо нужно за него, компанията Bardahl е готова да направи промените във формулите и дори да разработи нови, като се вземат предвид специфичните изисквания (например, продиктувани от метеорологичните условия, в които ще се експлоатира техниката и  оборудването на клиента). Компанията предприема персонализиран подход към всеки потребител. Това се проявява буквално във всичко, започвайки от опаковането на продукти. В зависимост от крайния потребител, един и същ състав може да се произвежда в различни видове опаковки, с тегло от няколкостотин грама до стотици килограми.

Повечето химически продукти, представени на съвременния пазар, се произвеждат от нефтопреработвателни предприятия. Добавките за тях не са основен „специалитет“. Bardahl разработва химически продукти за автомобили от 80 години и те съставляват 99% от продуктите на компанията. Целият интелектуален потенциал на компанията е инвестиран в тази насока.

Еднакво високо качество на BARDAHL добавки , независимо от клиента

Историята на компания Bardahl стриктно следва принципа на еднакво качество. Това означава, че свойствата на определен продукт не зависят от това, към кого е адресиран: любител или професионалист, европейски или азиатски потребител. Следователно Bardahl не предвижда разделянето на продуктите на професионални и непрофесионални. Те се различават по степен на въздействие, но не и по качество. За разлика от повечето си конкуренти, Bardahl произвежда всички свои продукти само в своите заводи, със собствени мощности.

През последните 50 години лаборатории SADAPS Bardahl анализират и разработват решения в съответствие с международното право, като вземат предвид стандартите за опазване на околната среда от замърсяване. Съществуващите 5 лаборатории гарантират съответствие на продуктите с международните стандарти на всички етапи на производство.

Историята на Bardahl е желание за непрекъснато подобряване на качеството на продуктите, което води до непрекъснати технологични подобрения в производствените процеси, заедно със строг контрол на всички етапи на производството.

Bardahl добавки включват пълна гама от автомобилни продукти, консумативи, различни добавки, течност за чистачки, хладилни агенти и смазочни материали. Всички продукти са с високо качество и се тестват във всяка област. Продуктите на SADAPS Bardahl са одобрени за използване от най-големите производители на автомобили и официални вносители в Европа: General Motors, Peugeot, Renault, Citroen, Volkswagen, Mazda.

Грижа за околната среда

Европейският клон на компанията се състои от две подразделения: SADAPS Bardahl (Франция, Белгия) и Maroil Bardahl (Италия). Те произвеждат широка гама смазочни материали и химически продукти, които отговарят на най-високите стандарти за качество и нуждите на крайните потребители. Постоянният технически контрол, въвеждането на иновативни решения, работата с водещи световни доставчици и опасенията за околната среда позволяват на Bardahl да запази водещата си позиция на пазара на смазочни материали в продължение на много десетилетия.

Най-модерното оборудване и строг контрол на качеството на всички етапи на производство позволяват на потребителя винаги да получава продукти от най-високо ниво. Инжинерите на Bardahl добавки не само подобряват производствените технологии и състава на съществуващите продукти, но и разработват решения, които позволяват въвеждането на най-напредналите разработки в световната наука. Благодарение на големия капацитет на фабриките и отличния екип от инженери, Bardahl бързо се адаптира към нуждите на пазара и удовлетворява изискванията на клиентите, които се нуждаят от продукт, специално предназначен за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *