Зимна течност за чистачки и размразител за стъкла – правила и съвети

Почти всеки автомобилист се опитва да подготви максимално своя четириколесен приятел за зимата. Непредвидимото време през зимата от плюсови температури може да се смени с големи “минуси” придружени с мокър сняг или дори дъжд. При такова време бързо се образуват ледени прозорци, брави, ключалки и цялата повърхност на автомобила. Как да се измъкнем от тази неприятна ситуация? Има различни варианти: използване на стъргалка за лед, специални инструменти или загряване на стъклената повърхност. Подгряване на предно стъкло не се предлага във всяка кола, а със стъргалката ще се наложи много да се потрудим и то при минусови температури. Човек може да се надява на силата на специални течности и спрейове, които би трябвало да помогнат за спасяването на ситуацията. Важното е да изберем качествена зимна течност за чистачки и размразител на стъкла.

Магазин dobavka.net

предлага само качествена зимна течност за чистачки и размразител за автостъкла на реномирани фирми като WURTH, Bardahl и др.

Зимната течност непременно трябва да е без метилов алкохол. При пръскането и, в купето на автомобила влизат вредни метилови пари, които моментално могат да замаят шофьора и да се предизвика пътно – транспортно произшествие. Също така трябва всичко, което е описано на бутилката да отговаря на истината. Трябва точно да се види при какво съотношение на смесване, до каква температура може да издържи зимната течност без да замръзне.

Размразителя за автостъкла е идеално средство при заледено стъкло бързо да си решите проблема. Пръскате обилно върху стъклото, и слана или тънък лед веднага се стопяват. При използването му върху дебел лед, ефекта не е на 100 %, но след употребата можете много по-лесно за свалите леда със стъргалка. Някои водачи пък го използват и профилактично. Когато вали дъжд и веднага след това се очаква бърз студ, водачите напръскват профилактично стъклото да не замръзва.

Размразяване със собствени ръце: истина или мит?

Наистина размразителя за стъкла не винаги може да ви бъде под ръка. Но понякога без него е почти невъзможно да почистите стъклото или ключалката. Възможно ли е да се справим със слой лед с помощта на импровизирани средства? И кой от тях може да причини само вреда на автомобила? От по-възрастните автомобилисти можете да чуете съвет, че горещата вода се справя най-добре с дебел слой лед. Но използването и не е въобще препоръчително. На повърхността на стъклото има много микропукнатини, които ще се запълнят с топла вода. При замръзване водата ще се разшири, правейки микропукнатините по-широки и дълбоки. И един не толкова светъл ден, на предното стъкло ще се появят една или няколко големи и сериозни пукнатини. В резултат на това ще похарчите много повече пари за подмяна на стъкло, отколкото за размразяващи агенти.

Като алтернатива, при липса на специален размразител за автостъкла, можете да използвате разтвор на солена вода. Навлажнете гъба с нея и внимателно избършете повърхността, постепенно се отървете от леда. Добавете глицерин към разтвора, за да забавите обледеняването на чашата. Можете също да използвате марля със сол. Използвайте сух компрес, за да избършете стъклото. И за да се ускори работата, компресът може да се нагрява.

Опитайте сами

Ако не искате да харчите пари за готов размразител, можете да опитате да си го приготвите сами. За първата смес ще трябва да смесите глицерин и метанол в съотношение 1:10. С готов разтвор навлажнете гъбата и изтрийте стъклото. Тази смес помага на леда да се размрази по-бързо и също така предотвратява появата на нови обледенявания. Основното е да избършете повърхността добре със сух парцал след обработка с този разтвор. За да се борите с лека коричка лед, можете да използвате следната смес: в малко количество от обикновен препарат за миене на съдове, добавете чист медицински алкохол. Разбъркайте всичко добре и напълнете в бутилка с пръскалка. Ледът ще се разтопи по-бързо, ако използвате повече от тази смес.

Имайте предвид, че тези смеси могат да наранят сериозно определени части на колата ви като гумени уплътнения , лака на купето и др.

Както можете да видите, сега има богат избор от всички видове продукти против заледяване на прозорци и брави и ключалки на автомобили, зимна течност за чистачки . От вас зависи да решите дали да закупите готовия продукт или да го направите сами. И какъв тип размразяване предпочитате? Много хора, много предпочитания…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *