Добавки за масло – вредни ли са те за двигателя? Или напротив?

Добавки за масло – проблема с използването на допълнителни добавки в моторното масло отдавна разделя аудиторията на собствениците на автомобили на два непримирими лагера. Официалните сервизи на реномираните марки в повечето случаи заемат официалната позиция на производителите на петрол и масла, заявявайки, че готовото масло вече има всичко необходимо за нормалната работа на двигателя. Другите, които използват предлагат автоуслуги на много автомобилни марки или сервизно обслужване в по – скромни гаражи, допускат или препоръчват допълнителни добавки за масло.

Нека да видим дали добавките към моторното масло са вредни или могат да ни бъдат от полза?

Допълнителните добавки за масла се прибавят, когато собственикът на автомобила иска да реши отделни проблеми, които възникват по време на експлоатацията му. Също така с тях може да защити двигателя си превантивно и да увеличи експлоатационния му живот.

Нашите метереологични условия не са никак лесни. Климата ни, дневните и сезонните температурни колебания, мръсотията във въздуха и по пътищата, режима на работа на двигателя, качеството на горивото и средната възраст на автопарка не са най-добрите условия за увеличаване на ресурса на двигателя. За сравнение средната възраст на автомобил в Германия е девет години, а в България е около седемнадесет, тоест почти два пъти по-стара. Разбира се и ресурса на двигателите е напълно различен. В Европа също се използват добавки за масло. В Италия и Гърция добавките са по-популярни, отколкото във Финландия или Англия. В Германия, която е страна с добре развита автомобилна и химическа промишленост, има много повече производители на допълнителни добавки за моторно масло. Собствениците на автомобили в Германия също използват добавки.

Моторните добавки за масло решават някои експлоатационни проблеми:

  • Износване на двигателя
  • Изтичане на масло
  • Изгаряне на дим и масло
  • Намаляване на компресията
  • Намаляне на шума
  • Намаляване на пушека и вредните емиси.

Повечето добавки за моторни масла са идентични като тези при производството на двигателни масла, само че са в по-висока концентрация.

Когато разработва определен клас моторно масло, производителят решава много въпроси и задачи и една от основните е цената на готовия продукт. Добавките са най-скъпите компоненти. Производителите изчисляват концентрацията им, така че маслото да отговаря на стандартите и условията за нормална употреба. Ако експлоатацията не е нормална, тогава компонентите на добавките бързо да губят свойствата си, намалявайки ресурса на маслото. Намалението на ресурса на маслото е тясно свързано с намаляване на ресурса на двигателя. Честата смяна на маслото излиза значително по – скъпо. Тук се включва цената на самото масло, ръчен труд и време за смяна. Тоест, честата смяна на масло не е от полза за собственика на автомобила. Тук на помощ идват допълнителни добавки за моторни масла.

Как добавки за масло могат да помогнат на двигателя?

Маслото се втечнява

Първият и най-често срещан проблем е че в средата на сервизния интервал маслото започва да се втечнява. Това е естествен процес, който обаче може да доведе до загуба на налягане в маслената линия и до повишена на консумацията на масло. По време на продължителна работа маслото се втечнява, най вече поради разрушаването на полимерния сгъстител и  започва да губи своя вискозитет. Използването на маслени добавки ще увеличи вискозитета на маслото, налягането в системата и ще намали загубата на масло. По този начин се предотвратява преждевременното износване поради ниско налягане на маслото.

Маслата нямат достатъчно анти износващи свойства

Друг сериозен проблем се оказва, че повечето масла нямат достатъчно анти износващи свойства. Това най вече се проявява при съвременните двигатели, при които вътрешното триене е намалено, за да се постигне по-голяма икономия на гориво. Намаляването на триенето се постига чрез намаляване на площта на повърхностите на триене, в резултат на което натоварването сериозно се увеличава. Съвременните двигатели вече нямат милионния ресурс, като на предците си от 90-те. Тук също е желателно използването на добавки за масло против триене и износване. Този вид добавки предпазва двигателя от износване, улеснява и подпомага движещите се части, намалява шума и разхода на гориво. По този начин се увеличава ресурса на двигателя. При спортни автомобили и екстремно шофиране е удачна Добавка за масло Бардал Racing Oil Booster.

Добавки за масло за теч и горене на масло

Често срещан проблем също така е теча на масло и високата консумация и горене на масло. Консумацията е структурно вградена и е нормална в много съвременни двигатели. Но всичко е относително. Консумация над 1 л. масло на 1000 км. е прекалено много.  В повечето случаи за повишения разход на масло е виновен дизайнера на двигателя. За да получи повече мощност, работният процес на двигателя става все по-„горещ”. В резултат на постоянното повишени температури, уплътненията на клапаните „засъхват“ и започват да пропускат масло в горивните камери. От тук идва и повишената консумация на масло. В определен момент това може да доведе до недостиг на масло, което ще се отрази твърде неблагоприятно на двигателя. И за този проблем има частичен лек. Има добавки за масла, които намаляват пушека, спират чечове на масло и възстановяват еластичността на уплътненията. Използвайки такава добавка за масло, потребителят намаля разхода и консумацията на масло. Допълнително се намалява износването на двигателя.

Замърсяване в двигателя

Дори и ако се спазват изискванията и инструкциите за експлоатация, замърсявания в двигателя се натрупват след пробег от 40-50 хиляди километра. Ако не се вземат никакви мерки, то замърсяването прогресира. Това води до повишено износване, поради лоша циркулация на маслото, клеясване на отделни части и загуба на компресия. Основното решение на проблема е редовното използване на добавки за промиване на масло – промивка за двигател. Промиващите добавки могат да бъдат бързи – за около 5-10 минути преди смяна на масло. Има и дългосрочни, предназначени за 150-300 км пробег, като тези са по-ефективни.

Как работят те?

Промиването се състои от същите детергентни компоненти, които се използват в моторните масла, но в значително по-високи концентрации. Освен това се използват разтворители, които разреждат маслото и подобряват циркулацията му в тънки пространства. Често в състава на дългосрочните измивания вместо разтворители се използват нафтенови масла, които имат отлични почистващи свойства. Правилното промиване не откъсва големи частици замърсявания. Внимателно – слой по слой се пренасят примесите в разтворено състояние в старото масло, което следва да се източи. Промиването възстановява работата на маслената система, намалява износването, освобождава “застояли” сегменти. Също така елиминира дима и поддържа хидравличните механизми на двигателя, като хидравлични повдигачи, хидравлични обтегачи и др. Промиващите добавки почти напълно се източват от двигателя при смяна на маслото и не влияят на свойствата на новото масло, за разлика от така нареченото „промиващо“ масло. Използването на промивка може значително да увеличи живота на двигателя.

За добрата работа и защита на турбото се използва Добавка за турбо Bardahl Turbo Protect .

Друг проблем е шумната работа на хидравличните повдигачи. Повишеният шум по време на работа на газоразпределителния механизъм е знак за неизправност, която в бъдеще може да се превърне в скъп ремонт. За нормализиране на работата на хидравличните сензори се използват специални добавки за хидравлични повдигачи. Тези добавки нормализират работата на цялата хидравлика на двигателя и елиминира шума при работа. Механизмът на неговото действие е да премахва замърсяването в маслените канали и да увеличи устойчивостта на масления филм поради полимерните компоненти. По този начин се увеличава надеждността на газоразпределителния механизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *