Почистване на дюзи – трябва ли непременно да потърсим квалифициран сервиз?

Почистване на дюзи и средства за почистване на дизелови инжектори и дюзи.

Добавки за почистване на дюзи и дизелови инжектори, дизелов двигател – предимства инедостатъци.  

Автомобилите с дизелови двигатели се ползват със заслужена популярност. Те привличат със своята ефективност, икономичност, висок въртящ момент и експлоатационни характеристики.

Надеждността на самия двигател, ниският разход на гориво и същевременно високата мощност ви позволяват да се насладите напълно на възможностите на подобни дизелови агрегати. Но естествено освен очевидните предимства, дизеловият двигател има и някои недостатъци.

При такива двигатели горивото се подава за последващо изгаряне чрез дюзи. Благодарение на дюзите дизеловият двигател може да покаже тези резултати на ефективност и икономичен разход на гориво.

Ако правилно и своевременно обслужвате дизеловия двигател с вътрешно горене, той ще може да Ви служи дълго време, без да създава проблеми и без нужда от ремонти и възстановителни работи.

Дюзите ще работят стабилно и ефективно, ако им се обръща малко повече внимание. Качеството на дизеловото гориво е съмнително и има какво още да се желае. Поради многото видове примеси и замърсители в дизеловото гориво, дюзите постепенно се запушват. Замърсяването на горивната система моментално води до неизправност на двигателя. За да се избегне това, трябва да се вземат превантивни мерки. Дюзите трябва периодично да се почистват и поддържат в оптимално работно състояние. Има няколко начина, включително специални добавки за почистване на дюзи и цялата горивна система на дизеловия двигател.

Защо е нужно да се почиства горивната система?

 За да работи двигателят ефективно и качествено е необходимо да се подава максимално чисто гориво в горивната камера. Ако зареждате изключително висококачествено гориво без примеси, няма да имате проблеми и оплаквания за работата на двигателя с вътрешно горене дори след няколко години активна работа. Но ситуацията в нашата страна е такава, че бензиностанциите предлагат гориво с не най-добро качество. Горивото съдържа много замърсители, примеси и утайки, които остават вътре в горивната система и я запушват, включително ограничават и прецизната работа на дюзите.

Най-често вината за замърсяването е основно на водача на автомобила, който се опитва да спести гориво, посещава съмнителни бензиностанции, а също така не извършва никакви превантивни дейности, за да предотврати запушването на дюзите. Замърсителите в горивото първо влизат в резервоара за гориво. Дизел – помпата започва постепенно да ги придвижва към дюзите. В същото време самите инжектори са конфигурирани по такъв начин, че да разпръскват гориво възможно най-точно в горивната камера. Ето тук възникват основните проблеми. Наблюдава се намаляване на ефективността на двигателя, намаляване на икономичността и спад на мощността. Прецизните отвори на дюзите се задръстват със замърсявания и по този начин не могат да изпълняват функциите си.

Горивото престава да се подава равномерно и на определени порции. Поради тази причина в един цилиндър постъпва нужното количество гориво, а в друг почти нищо. В резултат на това се получава сериозен дисбаланс в дизеловия двигател. Шофьорът усеща спад в мощността, увеличава се шума и количеството изразходвано гориво. Освен, че е задължително превантивно да се използват добавки за почистване на дюзи, малко шофьори се сещат периодично да сменят и горивния филтър.

За да се предотврати подобен сценарий, е необходимо да се поддържа нормалната работоспособност на инжекторите на дизелово гориво. Почистване на дюзи може да се извърши по няколко начина, най-лесният от които е използването на специални качествени добавки. Важно е да изберете почистваща добавка, предназначена не само за дизелови инжектори, но също така характеризираща се с висока степен на ефективност. Както при всички стоки, така и тук, на пазара се предлагат и почистващи препарати със строго съмнително качество. При тях ефекта може и да е с отрицателен знак.

Професионални методи за почистване на дюзи

Преди да разгледаме кой чистител за дюзи за дизелов двигател е по-добър, трябва да се докоснем до темата за професионалното почистване. В момента няма проблеми с намирането на автосервизи, които ремонтират дизелови помпи и промиват замърсени дюзи  и инжектори.  Сами трябва да решите кой метод за възстановяване на пропускателната способност на дюзата да изберете.

Професионалното почистване на дюзи не  е възможно без използването на специално оборудване. Съответните професионални машини са разделени на две основни категории:

 Ултразвуково оборудване.

На въпроса как е най-добре да се прочистят силно замърсени дюзи на дизелов двигател, специалистите отдават предпочитание на ултразвуковия стенд. За премахването на замърсителите се използват ултразвукови вълни. Дюзите първо се свалят и след това се поставят в разтвор на специален стенд. Благодарение на съставките на специалния разтвор се получава най-доброто разпространение на ултразвука и се повишава ефективността на почистването. Постепенно възникващата вибрация води до отделянето на замърсяванията и отлагането им в разтвора. Самата течност допринася за пълното разлагане на боклука. Препоръчва се такава процедура да се провежда поне веднъж на 3 години.

Стенд за промиване.

Има и професионални стендове за промиване, които са аналогични на ултразвуковото въздействие. Тук предимството е, че не е необходимо дюзите да се демонтират. Почистването се извършва бързо и ефективно. В близост до машината е поставено специално устройство, то е свързано към дюзите и захранването с почистваща течност започва. След това се стартира двигателя и почистващото средство циркулира през системата. Това допринася за разграждането и отстраняването на всички замърсявания. Тази процедура отнема най-много до 30 минути.

Ултразвукът е по-ефективен по отношение на почистване на дюзи и дизелови инжектори. Но също така тази процедура е по-скъпа. Прилагането и изборът на професионален метод зависи пряко от степента на замърсяване. На теория можете да опитате да почистите дизеловите инжектори сами. Но това е сложна процедура и крие потенциален риск, тъй като има вероятност да повредите някоя част. А това далеч не са едни от най-евтините консумативи за всяка кола.

Самостоятелно почистване на дюзи

Когато собственика на автомобила забележи, че дизеловият двигател започва да дава характерни признаци на запушване на дюзите и горивната система, веднага следва въпроса, кой е правилният път за действие. Никой не иска директно да отива в автосервиза или работилницата и да плати много пари за услугата. Всеки се опитва да намери алтернативен и по-достъпен вариант.

Ако говорим за независимо от авто специализирани сервизи решение, тогава има само един начин – използването на специални химикали или просто добавки. Те се изсипват в резервоара за гориво и автомобила може да продължи да работи в нормален режим. Тези промиващи добавки се смесват с горивото и чрез помпата преминават в дюзите, след което се разпръскат вътре в горивната камера. Почистващите средства изгарят и излизат през ауспуха, но те успяват предварително да изчистят запушените отвори на дюзите.

Автомобилистите естествено се интересуват от това, кой е най-добрият начин за почистване на дюзи и какви точно добавки да използват.

Тук очевидните фаворити са доказаните течности, произведени от водещи производители. Но тук трябва да се има предвид нещо много важно.  При избора на добавка за промиване на дюзи в дизелов двигател, трябва да се прецени степента им на замърсяване. Не може да се приемат всякакви добавки като лечители на всякакви болести. Качествените добавки се справят със замърсявания, но само с начални и незначителни. Когато двигателя показва, че дюзите са запушени здраво, то и най-качествените добавки трудно биха се справили с проблема.

Самите майстори в автосервизите споделят, че качествените добавки наистина помагат.

Дори те често ги използват.  Но тяхната ефективност се проявява в началните етапи на замърсяване. Добавките за почистване на дюзи се препоръчват да се използват като превантивни мерки, за  предотвратяване на силно запушване на дюзите. Те могат да поддържат инжекторите в добро работно състояние, като максимално забавят момента, в който трябва да потърсите професионално почистване. Практиката показва, че дизелово гориво в комбинация с периодична употреба на добавки дава отличен резултат. Възможно е никога да не се налага да извършвате ултразвуково или стендово промиване на дюзи и помпи.

Също много важно е стриктно да следвате инструкциите на конкретния производител за употреба и да не злоупотребявате с по-високи дози. При по-високи дози се повишава вероятността да срещнете обратен ефект. Повишената концентрация на автомобилни добавки в резервоара за гориво понякога води до непредвидими последици. Ако спазвате строго инструкциите, тогава ще получите само предимства от това, а вашият дизелов двигател определено ще е във върхова форма.

Специална течност за промиване на замърсени инжектори на дизелови автомобили в много отношения е чудесен начин за възстановяване на производителността им, без  демонтаж. Добри резултати могат да се очакват само от доказани дизелови добавки, които имат положителна репутация и са спечелили високи оценки от техните потребители.

Не винаги е правилно и  рационално да се консултирате с майстори за ремонт на автомобили по отношение на избора на добавки.

Повечето от тях се интересуват от това да се откажете от автомобилната химия в полза на техните услуги. Ето защо, доста често можете да чуете от тях изключително негативни мнения относно почистване на дюзи с добавки. Но ако говорим за наистина евтини и нискокачествени почистващи препарати със съмнителен произход, тогава наистина е по-добре да не ги използвате. От някои няма никаква полза, а други могат даже да ви навредят.

Именно затова в онлайн магазин dobavka.net се предлагат само продукти на WURTH, Bardahl, GAT и други реномирани и качествени марки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *