Добавка за радиатори – можем ли да отстраним теч в радиатора лесно и бързо?

Добавка за радиатори – преглед на уплътнителите за отстраняване на течове в радиатора.

Многоконтурната охладителна система е една от най-ненадеждните в колата, независимо от нейния марка и модел. Проблемите със загуба на херметичност могат да възникнат по всяко време и далеч не винаги е възможно да се локализира неизправността по време на пътуване. Освен това много рядко е възможно да се отстрани теч чрез ремонт, дори ако можете да намерите неговия източник. По принцип не е трудно да се затегне изпускаща скоба, но ако счупеният радиатор е причина за теча, има две възможни опции: Авторепатрак – Пътна помощ, което е много скъпо решение или използването на специален уплътнител за радиатор.

Нека да видим, кои са едни от най-използването продукти за запушване на теч в радиатор.

Особености  на използването на добавка за радиатори

Индустриалните уплътнители за отстраняване на течове в охладителната система се появиха на пазара сравнително наскоро. Но проблемът породен от теч на антифриз съществува от незапомнени времена … И как са се справяли с него преди? Някои автомобилисти карат дълго време с този проблем като постоянно добавят вода към радиатора, което им позволява да съществуват известно време. Други са използвали горчица на прах, добавяйки я към охлаждащата система заедно с вода. Този метод е бил доста ефективен, защото позволява временно да се елиминира теча и да се стигне до автосервиз.

Има много примери, при които горчицата „спасява“ живота на шофьора в екстремни ситуации. След този метод на запечатване е възможно да изминете около 300 километра, а ако имате късмет е възможно и 500 км. . Но след това радиаторът ще трябва да бъде сменен, тъй като прахчето запушва не само теча, но и цялата пита на радиатора.

Друг по-интелигентен начин е използването на уплътнител за охладителна система. Той също така ви позволява временно да премахнете теча и да шофирате до дома или до предложеното място за ремонтни и възстановителни работи със собствена мощност. При използването на по – качествена добавка за радиатори е възможна експлоатация на автомобила без проблеми и няколко години.

Принципът на работа на такива добавки за радиатори е изключително прост:

На мястото на изтичане на охлаждаща течност препарата образува тромб, който намалява пропускателната способност на това място почти до нула. Но в зависимост от добавката, излишъкът на уплътнителя е възможно да се утаи в долната част на радиатора, което също може да намали тяхната пропускливост.

Тръбите на радиатора са най – засегнати – конструкцията им включва специални спирали, предназначени да подобряват топлоотдаването на охлаждащата течност. Без тях антифризът би се охладил многократно по-лошо. Но тези места са един вид преграда – именно там се натрупва най-много уплътнител, намалявайки пропускателната способност на радиатора и охладителната система като цяло.

Цялата тази информация ще помогне да се придобие обективна информация на тези собственици на автомобили, които като цяло се съмняват в използването на уплътнители за радиатори като средство за временно премахване на течовете. Разбира се в случай на сериозно разкъсване на тръбата или образуването на голяма дупка в радиатора, тези добавки за радиатори е малко вероятно да помогнат. Но с малки течове уплътнителите се справят перфектно. Много зависи от правилната употреба на продукта. Четете внимателно инструкцията за употреба – тя обикновено е на задната страна на добавката.

Представените добавки за радиатори в онлайн магазин Dobavka.net са избрани  и са представители на едни от водещите световни марки.

В повечето случаи изтичането на антифриз е незабележимо, но един от очевидните симптоми на проблема е повишаване на температурата на двигателя, което може да се види лесно на таблото. Добър навик можете да си създадете всеки път, когато проверявате нивото на маслото, да обръщате внимание и на разширителния съд – това ще ви помогне да установите проблема навреме и да предприемете стъпки за отстраняването му.

Правилна употреба на уплътнител – добавка за радиатори:

  • Развиването на капачката на радиатора на работещ двигател е строго забранено – можете да получите лесно термични изгаряния! Затова изключете двигателя и изчакайте, докато се поохлади малко, а с него и охлаждащата течност
  • Изсипете необходимото количество уплътнител в радиатора като следвате инструкциите
  • Завъртете капачката на радиатора, стартирайте двигателя, оставете го да работи 5-10 минути, изключете го
  •  Проверете за петна  и течове и ако всичко е наред можете да управлявате автомобила си

 Ако изтичането не е отстранено от уплътнителя, са възможни следните причини за повреда:

  • Използвате продукта, без да се придържате към препоръките, посочени в инструкциите.
  • Размерът на дефекта в охладителната система е твърде голям – уплътнителят не може да се справи с такива повреди, необходим е ремонт на повредената част
  • Употребената добавка за радиатори е била неефективна. За предпочитане е да използвате добавки от реномирани производители като WURTH, Bardahl, GAT и други.

Ако вашите приятели – големите шофьори при споменаването на “уплътнител за радиатор” се хващат главата – посъветвайте ги да прочетат този материал. Да, употребата на такива добавки за радиатори по никакъв начин не може да се нарече панацея, но те се справят добре с премахването на малки течове. Необходимо е само да запомните, че това е временно решение и при най-малката възможност ще трябва да направите ремонт и след това почистване на радиатора със задължителна смяна на антифриз. В зависимост от качеството и ефективността на използваната добавка за радиатори това временно решение може да продължи години. А при подобен проблем при селскостопански, строителни машини и камиони с помощта на добавка за радиатори при теч в радиатора се спестяват пари и нерви в огромни количества. След изтичане на този период може коренно да си промените плановете си да се насочите в съвсем различна посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *