Добавка за дизел – защита на двигателя в екстремни ситуации

Наливането в резервоара на дизелово гориво с лошо качество може да повреди двигателя до пълния му отказ. Специалната автохимия – различните добавка за дизел, които са описани подробно в тази статия, спомагат за минимизиране или елиминиране на негативните ефекти от зареждането с нискокачествено дизелово гориво.

Какво представлява добавка за дизел?

Добавките за дизелово гориво са химикали или комплекси от вещества, добавяни към дизеловото гориво, за да го модифицират и да променят някои негови характеристики или качества.

Добавките могат да имат различно въздействие върху дизеловото гориво:

 • Повишаване на устойчивостта на дизела от замръзване – предотвратяване на отрицателни въздействия върху горивото при отрицателни температури
 • Увеличаване на цетановото число на дизеловото гориво;
 • Подобрени характеристики на смазване на горивото;
 • Почистване на горивната система, нейната защита срещу механично износване и корозия;
 • Цялостно подобрение в работата на дизеловото гориво.

Добавка за дизел може да се ползва както постоянно, така и като “авариен” инструмент – в ситуации, при които има наличие в резервоара на гориво с ниско качество. И преди да направите избор на добавка с желаните характеристики, трябва да знаете за съществуващите видове и характеристики на тези подобрители.

Видове добавка за дизел:

Всички добавки за дизел, които се предлагат на пазара могат да се обощят в две по-големи групи:

Добавка за дизел за постоянно ползване

Добавка за дизел за еднократна употреба на определен пробег километри. 

Първата група добавки включва решаването на следните задачи:

 • Почистване на горивната система;
 • Защита на компонентите на горивната система срещу корозия и износване;
 • Цялостна промяна в дизеловото гориво за постигане на определени характеристики.

Към втората група се включват добавки със следните ефекти:

 • Смазващи добавки;
 • Цетаново повишаващи (цетанови коректори, катализатори);
 • Зимна добавка за дизел и Антигелове;
 • Универсална добавка за дизел
 • Смазваща добавка за дизел

Дизеловото гориво трябва да има определена смазваща способност, която се определя от диаметъра на мястото на износване на триещите се повърхности. В съответствие с определени стандарти, диаметърът на износване на място за различните видове дизелово гориво трябва да бъде в рамките на 490-550 микрона (лято) и  570-660 микрона (зима) Зимните марки на дизеловото гориво имат най-лошо смазване, така че смазочните добавки са от значение през зимния сезон.

Добавка за дизел повишаваща цетановото число

Способността на дизеловото гориво да се възпламени се определя от специален параметър – цетаново число, което показва колко време минава от момента на впръскване на горивото в горивната камера до запалването му. Този параметър варира от 40 до 55, а летните марки дизелово гориво трябва да имат цетаново число 46. Цетаново число 40 е удачно само в екстремни случаи при арктически условия.

Цетановото число при зимните дизелови горива е по-ниско, отколкото при летните, така че те се възпламеняват по-лошо и могат да предизвикат трудно стартиране и работа на двигателя. Цетановите добавки (известни също като цетанови коректори или горивни катализатори) увеличават цетановото число на горивото и решават проблемите с изгарянето на гориво-въздушната смес.

Зимна добавка за дизел или антигел

Дизелът, много повече от бензина е чувствителен към ниски температури. Когато температурата се понижи, парафините, които са част от дизеловото гориво (въглеводороди с високо молекулно тегло), започват да се утаяват. Първо горивото става мътно (температурата, при която се наблюдава това явление се нарича температура на потъмняване).С по-нататъшния спад на температурата се образуват големи твърди частици, запушващи горивните филтри, които се утаяват вътре в тръбопроводи и други части на горивната система. Температурата, при която утаените парафини запушват филтъра, се нарича крайна температура на филтриране. Също така, когато температурата се понижи, вискозитетът на дизеловото гориво се увеличава, то се сгъстява и замръзва в определен момент.

За различните марки дизелови горива температурата на потъмняване е между -5 (за лятото) и -35 ° C (за зимата), докато температурата на замръзване трябва да бъде с 5 ° C по-висока.

За понижаване на тези температури се използват специални добавки – депресорно – диспергиращи. Депресорните агенти понижават точката на замръзване на горивото, а диспергиращите агенти предотвратяват ранното утаяване на парафина.

Почистващи, защитни и други добавки

Горивната система се замърсява с времето, частите й корозират. Всичко това влошава качеството и работата на двигателя. За решаването на този проблем се използват специални почистващи, защитни и други добавки в дизеловото гориво. Такива добавки съдържат специални повърхностноактивни вещества за почистване на системата, метални кондиционери, инхибитори на корозията и др. Те не променят характеристиките на дизеловото гориво, но помагат за решаването на редица проблеми на горивната система.

Универсални добавки за дизел

Универсалните добавки включват тези, които притежават всички или някои от качествата, обсъдени по-горе. Най-популярните продукти са тези, които комбинират компоненти за увеличаване на цетановото число на горивото, неговите смазочни и температурни характеристики (антигелве). Също така универсални са най-често произвежданите добавки за почистване и защита на горивната система.

Как да изберем и използваме добавки в дизеловото гориво?

Всяка от разглежданите добавки може да се използва в определени ситуации.

Как да изберем и използваме добавки

Смазочна добавка за дизел.

Този вид добавки са приложими през зимния сезон. Добавката може да се използва редовно – добавяйте в резервоара на всеки 3-5 зареждания. Може да се използва и при признаци на изливане на нискокачествено гориво, но в такива случаи е по-добре да се използват универсални добавки.

Добавка за дизел за повишаване на цетана

Тези добавки могат да се използват по всяко време на годината, когато се появят признаци за зареждане с гориво с ниско качество – лошо стартиране на двигателя, дим от изгорели газове и др. Цетановите коректори са особено подходящи за дълги пътувания далеч от големи вериги бензиностанции. Винаги е препоръчително да имате в наличност флакон с такава добавка.

Зимна добавка за дизел или Антигел

Такива добавки са най-актуални през зимата. Понастоящем не всички бензиностанции успяват да променят вида на дизеловото гориво (от лятото към зимата и обратно) и има голяма вероятност да зареждате с неправилен тип гориво. Препоръчва се винаги да имате тези продукти в колата си и да ги добавяте в резервоара, ако не сте сигурни в качеството на зареждането.

Почистващи и защитни добавки за дизел

Защитните добавки могат да се използват редовно, като се добавят в резервоара след определен брой зареждане (3-5 или в различен интервал, определен от производителя). Почистващите добавки е добре да използвате, когато има признаци на запушване на горивната система с парафини или други компоненти на горивото – трудно стартиране и нестабилна работа на двигателя, повишен дим от изгорелите газове и други.

Универсална добавка за дизел

Това са „спешни“ средства, които трябва да се държат в колата и да се използват след зареждане с нискокачествено дизелово гориво (особено през лятото, през зимата е по-добре да се използват цетанови коректори и антигелове, разгледани по-горе). Универсалните средства трябва да се наливат в резервоара в случай на неочаквано влошаване на работата на двигателя след зареждане с гориво – при трудно стартиране, нестабилна работа, плаващи скорости, голям дим от изгорелите газове, падане на мощност и др.

Общи препоръки за използването на добавки за дизел:

 За да постигнете желания ефект, трябва да използвате правилно добавките – точно както е посочено в инструкциите. По-специално трябва да се следи концентрацията на добавката спрямо горивото – не се препоръчва превишаването му, тъй като това може да влоши качеството на горивото. С правилната употреба на добавките ще постигнете желания ефект, ще осигурите нормалната работа на двигателя и ще се предпазите от ненужни разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *