Добавки за двигатели – заслужава ли си да се използват?

Добавки за двигатели, добавки за гориво, добавки за скоростни кутии – има много привърженици и противници на допълнителното обработване на маслата, горивата и др.

По време на работа на автомобила възникват много проблеми – естествено износване на детайлите, появата на външен шум, умора на материалите, образуване на отлагания и др.

С тези проблеми трябва да се справим по подобаващ начин: ремонт, реставрация или дори подмяна на проблемните части. Всичко това е трудоемко и скъпо и не всички собственици на автомобили могат да си го позволят. Ето защо, в продължение на много години химическата промишленост работи, за да даде на автомобилистите “вълшебна пръчица”, която лесно би могла да лекува различни заболявания по автомобила. Това се материализира под формата на добавки за двигатели – специални съставки, добавяйки се към работните течности – гориво и масло, могат да отстранят проблемите и да върнат на автомобила предишните му характеристики.

В днешно време добавки за двигатели се предлагат за всички автомобили, в които има някакъв вид течност. Трябва да се каже, че в зависимост от мястото на приложение, ефективността, смисъла на употреба и цената на добавките са различни. Ще разгледаме различните видове добавки за двигатели    според областта им на приложение.

Добавки за двигатели :

Това е може би най-популярният вид добавка. Мнозина, които използват израза „добавки за автомобила“ имат предвид точно добавки за двигатели . Добавки от този тип се добавят към двигателното масло и горивото . Задачата им е да възстановят работните характеристики на двигателя – увеличават мощността, намаляват разхода на гориво, увеличават компресията, плавната и стабилна работа. При редовна употреба се очаква и увеличаване на ресурса на мотора. Това се постига, чрез създаване на специален филм върху триещите се повърхности на двигателя – намалява се триенето, намаляват се механичните загуби и поради това работата се подобрява. Само по себе си двигателното масло не може свърши такава работа и да е толкова ефективно.

Сред най-известните добавки за двигатели от този тип са продукти на Liqui Moly, Bardahl, Wuerth и други реномирани компании. Някои подобрители се обясняват като “метални кондиционери”, други имат специални металокерамики в състава си, а трети действат като геомодификатори на триене. За непосветените в химията това е „ тъмна Индия“, но обикновените шофьори трябва да разберат, че въпреки че съставите на различните видове добавки да са различни, то принципът на действие е почти винаги един и същ.

Популярни добавки за двигатели с вътрешно горене

Добавките обещават много, но наистина има ли подобрения в работата на двигателя при тяхната употреба? Ако прегледате форумите за автомобили има много различни мнения, а обикновените собственици на автомобили често са предубедени в своите оценки. По-добре да използваме истински инструменти за изследване. В Германия те бяха проведени от клуба ADAC. Авторите на проучванията взеха истински двигатели, измериха параметрите им преди и след употребата на добавки за двигатели и след това сравниха резултатите. Проучването на резултатите може да ви накара да се замислите.

Почти всички тествани авто добавки всъщност показаха подобрена ефективност. Според измерванията мощността на двигателя нараства с 2-4%, а разходът на гориво намалява с 3-7%. Емисиите на СО и СН намаляват, а механичните загуби поради триенето също намаляват. Всички изследвани субстанции показаха подобрения, независимо от марката. Неоспорим факт е, че двигателят става по-добър дори и от най-непретенциозните добавки.

Преди и след прилагане на добавки за двигатели

Да, резултатите не са такива, а понякога и няколко пъти по-малки от тези, които производителите обещават в рекламата и в описанието на опаковките, но винаги има полза от тях. В процентно отношение те може да не са впечатляващи, но могат да бъдат оценени и от обикновените шофьори без специални инструментални измервания. На битово ниво всичко това може да се опише със следният извод – „сдухания“ двигател с добавки няма да стане нов, но може да се използва нормално, за по-дълго време.

Освен това при разглобяване на двигателите след теста показва, че най-висококачествените и скъпи добавки за двигатели са в състояние дори леко да възстановят материала на двигателните елементи – има по-малко драскотини и задирания.

Какъв извод можем да направим? Добавките за двигателя наистина могат да върнат „сдухания“ двигател в нормално състояние, но не завинаги. Ако това е, от което се нуждаете, тогава има смисъл да ги използвате. Но добавките само ще отложат, а няма да избегнат за в бъдеще време нуждата от основен ремонт на двигателя, което от своя страна напълно удовлетворява повечето водачи на автомобили в България.

 Авто добавки за скоростна кутия и трансмисия

Специалните добавки за трансмисии се използват много по-рядко, отколкото горепосочените добавки за двигатели , но те също имат своето място на пазара. Тези авто добавки са много различни от тези за двигателя. Трансмисията няма високи температури и изгаряне на гориво, но има пряко зацепване на механични елементи. Основното, към което са насочени добавките за трансмисии, е не толкова намаляването на износването на елементите, колкото намаляването на шума. Шум и виене – именно по тези причини шофьорите като цяло обръщат внимание на скоростните кутии и именно с тях добавките обещават, че ще се справят. Възстановяващият ефект на частите, удължаването на живота на маслото и мекотата на превключванията, ако се проявят на практика (въпреки че производителите обещават това разбира се) са бонус.

Трансмисионни добавки

Добавките се произвеждат за различни видове трансмисионни елементи – предавателни кутии, редуктори, оси. Въпреки факта, че тези агрегати имат една функция – промяна на въртящия момент, условията на работа при тях, както и базовото масло са различни, следователно и състава на всяка добавка е различен. Сред компаниите, които произвеждат добавки за трансмисия са – WURTH, BARDAHL, XADO, Liqui Moly и други.

Ефективността на контрола на шума в трансмисията с добавки е многократно тествана и потвърдена. Естествено различните подобрители в различна степен влияят, но като цяло добавките могат да намалят виенето и бръмченето на трансмисията. Резултатът зависи от характеристиките на самата авто добавка. Е все пак, нито една добавка не е в състояние да прекрати виенето на Лада Niva, но със сигурност ще възвърне първоначалните му стойности. Интересно е, че според отзивите на собствениците на автомобили, които са приложили тази добавка върху автомобилите си, ефектът става забележим не веднага, а след определен пробег. Но след това трае доста време. Това се отнася главно за ръчните скоростни кутии.

С автоматичните скоростни кутии ситуацията е малко по-различна. Те имат по-малко механично триене, така че проблемът с шума не е толкова остър, но въпросът за намаляване на износването на елементите излиза на преден план. Шумът от автоматичната трансмисия рядко е проблем, а с добавъчните сътресения и забавеното превключване трудно ще се справите. Ако се стигне до това най-вероятно кутията вече е дефектирала и най-вероятно добавка няма да ви помогне.

Добавки за гориво

Друга група добавки за двигатели се добавят към горивото за подобряване на качеството му.

Този вид добавки са едни от най-използваните у нас поради ниското качество на горивото и остарелия ни автопарк. Според самите производители на горивни добавки, чудодейните смеси допринасят за почистване на горивната система на автомобила, както повишават и октановото или цетановото число и подобряват динамичните характеристики на автомобила.

Всъщност горивните добавки са вид профилактика, която предотвратява замърсяването на горивната система. В системи с големи замърсители и неизправности такава профилактика може да доведе до спиране на двигателя.  Никой няма да оспори, че добавките за гориво  са полезни, те перфектно разграждат примесите и мръсотията, които се съдържат в горивото. Въпреки това, в случай на голям брой замърсители в горивната система, добавките към горивото не са в състояние да ги разтворят напълно, след което цялата разцепена мръсотия  започва да се движи по горивната система и заедно с добавката може да запуши всички канали, през които ще премине.

За да се предпазите от възможни проблеми с горивната система и системата за впръскване, трябва редовно да използвате добавки за двигатели в горивото. Те ще ви помогнат да спестите пари от бъдещи ремонти или влизания в сервиза.

В допълнение към добавките за горива, има и категория добавки, която ви позволява да увеличите октановото и цетановото число на горивото. С помощта на такива помощни средства ще осигурите на колата си: безпроблемно стартиране на двигателя, намален разход на гориво, подобрена динамика. Използването на такива добавки е разрешено непрекъснато. Редовната им употреба ще ви позволи да постигнете отлични резултати и да забравите за ремонтите и да избегнете по-сериозни повреди.

Определено си заслужава да се грижим за автомобила си, като му помагаме с различни видове добавки за двигатели . Каква марка, на колко време, колко скъпи – всеки трябва да реши сам за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *